Medicijn tegen koemelkallergie – goed idee! Of niet?

Met verbazing luisterde ik vandaag naar de radio waar het nieuws mededeelde dat wetenschappers een medicijn, oftewel een koemelkpoeder, hebben ontwikkeld dat ervoor zorgt dat kinderen die allergisch zijn voor koemelk er toch niet ziek van worden. Goed nieuws?

Bedenkelijk.Koeienmelk is bedoeld voor kalveren, en dan alleen maar maximaal de eerste twee jaar. Daarna is het voor een kalf geen natuurlijke voeding meer en dus ook niet goed. Geen boer die zijn kalf na de zoogleeftijd nog koemelk geeft…….

Waarom moeten mensenkinderen na de zoogleeftijd dan nog wel melk drinken? En dan ook nog van een koe? Die kinderen die allergisch reageren op koemelk hebben juist hun immuunsysteem goed op orde: Koemelk is immers niet bedoeld voor mensen en het eiwit van koemelk is simpelweg te vreemd voor deze kinderen om het immuunsysteem niet te laten reageren. Het immuunsysteem werkt juist uitstekend bij deze kinderen! Nu moet het dus voor de gek gehouden worden met een ‘medicijn’, gebaseerd op de verhitting van de eiwitten van de koemelk zodat het immuunsysteem ze niet herkend…ehhhh…en dan is koemelk opeens bedoeld voor mensen? Een melk die al niet bedoeld was voor mensen zodanig bewerken dat het immuunsysteem van de mens het dan niet meer herkent….klinkt als niet erg puur, vers en onbewerkt….

De basisvraag is; waarom moeten mensenkinderen melk drinken van koeien en niet van mensen? Aha, zul je misschien zeggen, niet iedere moeder heeft voldoende melk voor haar kind. Nee, dat komt voor helaas, sneller bij moeders die last hebben van stress overigens, maar daar is een fantastische oplossing voor! Er zijn namelijk moeders die heel gemakkelijk moedermelk produceren. In Finland hebben ze daar een prachtig systeem voor: een soort moeders voor moeders maar dan met moedermelk. Als wordt gezorgd dat de moeder voldoende vitamine D heeft, in de winter supplementeren dus, dan krijgt het kind het beste van de mens, namelijk alle afweerstoffen die de moeder, ook al is het een ‘melk’moeder, heeft aangemaakt gedurende haar leven. Dat is toch het meest geweldige cadeau dat een kind kan krijgen? Wat moet een mensenkind met de afweerstoffen van een koeienmoeder? Dat is een baby afschepen met het minste, te vergelijken met het hebben van een keuze voor het rijden van een fantastische auto en dan afgescheept worden met de allerkleinste, minste auto terwijl je een Ferrari kunt rijden!

De voornaamste reden voor het zoeken naar een ‘medicijn’ dat geen allergie veroorzaakt heeft wellicht vooral te maken met de ontwikkeling van de Aziatisch markt. Onderzoek moet namelijk betaald worden en het zou me niet verbazen als dit onderzoek gesponsord is door een industrie die er belang bij heeft. In AziĆ« komt koemelkallergie namelijk massaal voor omdat Aziaten in hun evolutionaire ontwikkeling nooit koemelk hebben gedronken. En nu ineens moet er Westerse koemelk komen. Tja, dat gaat natuurlijk niet goed. Na het eerdere advies van de poedermelkfabrikanten aan Aziaten om vooral niet meer dan 2 glazen melk per dag te drinken, om een allergische reactie te voorkomen, is dit natuurlijk het ei van Columbus. De kip met de gouden eieren voor AziĆ« zal ik maar zeggen.

Kortom, ‘bezint eer ge begint’ en ga voor moedermelk en na de zoogleeftijd….geen koemelk meer. Snottebellen krijgen ze ervan, kinderen die koemelk drinken. Dat wil je ze toch niet aandoen?

https://www.rijnmond.nl/nieuws/166090/Erasmus-MC-ontwikkelt-medicijn-tegen-koemelkallergie

 

Wat je misschien ook leuk vindt

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail noodzakelijk in te vullen