Magnesiumtekort komt niet snel voor?!

Krijg ik in mijn mail een link van margriet.nl. Ik lees de Margriet niet maar ben ooit naar de beurs geweest dus krijg ik mail. Mijn aandacht werd getrokken door de tekst “Zo herken je magnesiumtekort en dit kun je eraan doen”.

Aangezien ik mezelf als een redelijke expert op het gebied van magnesium beschouw moest ik dat natuurlijk lezen.

Tot mijn stomme verbazing lees ik bij ‘symptomen van een magnesiumtekort’:

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Het mineraal zit in zo veel voedingsmiddelen dat de meeste Nederlanders gewoon de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Een magnesiumtekort kan wel ontstaan bij mensen van wie de nieren of darmen slecht functioneren. Omdat magnesium een rol speelt bij honderden processen in het lichaam, kan een tekort leiden tot uiteenlopende klachten. Bij een beginnend tekort komen vooral de volgende klachten voor.

Spierkrampen – Rusteloze benen – Spierzwakte – Lusteloosheid – Nervositeit – Migraine – Menstruatiepijn – PMS – Geprikkeldheid

Verbaasd… omdat een magnesiumtekort juist héél veel voorkomt.

Alleen al bijvoorbeeld door plasmiddelen die gegeven worden voor hoge bloeddruk. Circa 10% van de Nederlanders heeft een hoge bloeddruk volgens het CBS, dat is dus circa 1,7 miljoen mensen. Dat is best veel toch? Bij hoge bloeddruk is het eerste keus geneesmiddel dat artsen (moeten) geven een plasmiddel dat hydrochloorthiazide heet. In een studie van 2015 (in wetenschapsland is dat een recente studie) wordt nog eens duidelijk aangegeven dat plasmiddelen zoals hydrochloorthiazide ervoor kunnen zorgen dat er een magnesiumtekort ontstaat doordat er meer magnesium wordt uitgeplast via de urine..

LET OP: dat zijn dus al potentieel 1,7 miljoen mensen die alleen al door het plasmiddel hydrochloortiazide een magnesiumtekort kunnen krijgen. Dat is best veel.

Een andere groep van plasmiddelen, namelijk lisdiuretica, waar furosemide bijhoort, doet precies hetzelfde met magnesium.

En dat……terwijl magnesium de bloeddruk verlaagt. Hoe triest….zo kom je nooit van de plasmiddelen af.

Nog erger is het met statines. De getallen in Nederland weet ik niet maar in de VS, ook een westers land met vergelijkbaar voorschrijfgedrag van artsen, gebruikt 25% van de bevolking statines. Dat zou in Nederland dus ruim 4 miljoen mensen zijn. Stel dat het wat minder is in Nederland…..dan is het nog steeds veel. Statines verlagen de magnesiumspiegel in het lichaam maar wat nog erger is……magnesium heeft als natuurlijk mineraal een gunstig effect op de cholesterolspiegel……wat nu als artsen voor een goede cholesterolspiegel magnesium adviseren?…….Oh nee, dat zal ongetwijfeld niet gebeuren want hoe moeten die bakken met geld die nu vergaard worden met het voorschrijven van statines dan verdiend worden?

Ook bij langdurige of chronische stress wordt er meer van het mineraal magnesium verbruikt in het lichaam (naast andere stoffen die bij de stressreactie betrokken zijn zoals bepaalde B-vitaminen). Ook dat werkt dus een magnesiumtekort in de hand. Cijfers tonen aan dat 1 op de 7 tot 1 op de 5 in Nederland burn-out klachten heeft waarbij vermoeidheid voorop staat. Wist je dat op het kleinste niveau in een cel magnesium nodig is om energie te produceren? Energieproductie is letterlijk een magnesium afhankelijk proces. Daarom behoort het tot één van mijn standaard adviezen bij vermoeidheid: het op peil brengen van de magnesium spiegel. En dat is niet simpel zoals je verderop kunt lezen! En al helemaal niet als je dan ook nog medicatie hebt die bij kan dragen aan een magnesiumtekort……

Hoe kan het dan dat de Margriettekst aangeeft dat een tekort aan magnesium niet snel voorkomt? Eens kijken welke bronnen de Margriet gebruikt heeft voor haar tekst……Aha….het Voedingscentrum…..dat zegt helaas al veel of misschien weinig (het is maar hoe je het bekijkt) . In onze voeding zit juist minder en minder magnesium. Het Voedingscentrum pretendeert haar informatie te baseren op wetenschappelijke studies…..snap jij het nog? Ik niet.

Wat ik erg vind is dat er nu weer zoveel mensen/vrouwen zijn die dit lezen omdat ze een abonnement hebben op Margriet en geïnteresseerd zijn in gezondheid. Al deze vrouwen denken nu dat hun klachten dus wel niet met een magnesiumtekort te maken zullen hebben…….terwijl dat juist wel een oorzaak kan zijn van hun klachten…..en daar maak ik me dan wel druk over. Volksverlakkerij vind ik het 🙁

En als je eenmaal een tekort hebt dan kun je magnesium via het maag-darmkanaal ook nog slechter opnemen dus meer voedsel, dat al steeds minder magnesium bevat, of supplementen eten om je magnesiumspiegel omhoog te brengen werkt dan ook nog matig tot slecht.

Wat dan te doen? Magnesium toevoeren via de huid kan effectief het magnesium in je lichaam omhoog brengen zonder dat het een interactie heeft met voeding of medicijnen. Het verhoogt de magnesiumspiegel effectief al na éénmaal een voetenbad of aanbrengen van olie of gel.

In een video van 4 jaar geleden 2014) heb ik het onder de aandacht gebracht. Voor de inhoud kun je (nog) eens kijken. Vitaliteitswijs is inmiddels BeVivid geworden….de inhoud is echter nog altijd actueel!

Meer informatie over magnesium via de huid (transdermale magensiumtherapie):  http://www.paleo-minerals.com/

 

Wat je misschien ook leuk vindt

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail noodzakelijk in te vullen