Hoera! Magnesium is het supplement van 2018

Hoera! Magnesium is het supplement van het jaar 2018

……maar is supplementeren (tabletten, vloeibaar of capsules) de beste toedieningsvorm voor magnesium?
Het hangt namelijk zeer van je voedingspatroon, medicatiegebruik en stressniveau af of je het wel kunt opnemen via je maag-darm-kanaal. De omstandigheden kunnen de opname in elk geval flink verstoren.

Interacties
Al vaker heb ik geschreven over de interactie over magnesium en medicijnen, zoals bijvoorbeeld met plaspillen (thiazidediuretica) die zorgen voor extra uitdrijving van magnesium via de urine of zoals bijvoorbeeld met cholesterolverlagende middelen (meestal eindigend op ‘-statine’ of ook wel statines genoemd) die bij een groot deel van de mensen klachten veroorzaken als pijnlijke benen en krampen.
Ook producten waar veel fytine in zit, zoals bijvoorbeeld tarwe en dus alle tarwe-gerelateerde producten (pasta, koekjes, gebak, en dergelijke), kunnen bijdragen aan een slechte opname van magnesium uit de voeding doordat het magnesium uit de voeding, gebonden aan fytine complexen, via de ontlasting ons lichaam weer verlaat. Neem dus nooit een magnesium supplement in als je ook tegelijkertijd brood, pasta of koekjes eet.
Leeftijd
Simpelweg het toenemen van de leeftijd zorgt ook al voor een moeilijkere opname van magnesium via het maagdarmkanaal dus zelfs zonder dat je medicijnen gebruikt of brood of pasta eet zorgt het toenemen van de leeftijd er al voor dat de magnesiumopname verslechterd kan zijn.
Opname via de huid ofwel transdermale magnesiumtherapie
Daarom adviseer ik iedereen die klachten heeft die ook gerelateerd zijn aan magnesiumtekort (en dat zijn er veel) om ook magnesium via de huid op te nemen. Het heeft geen interactie en er is bijzonder snel resultaat. Het is één van de leukste adviezen om te geven omdat het vrijwel altijd enthousiaste verhalen oplevert over het effect én verbazing over hoe een klacht zich zo snel op kan lossen.

Hoe kan dat dan? 
Geen interactie met voeding, medicatie of stressreactie én omdat we in onze huid hulpbronnen hebben die de opname via de huid stimuleren. We hebben het dus evolutionair gezien ook altijd gekund; magnesium opnemen via onze huid.
Vul daarom bij een magnesiumtekort ook altijd aan via de huid met behulp van voetenbaden, gel of spray. Mijn ervaring is dat voetenbaden en gel als het meest prettig worden ervaren.

Wat je misschien ook leuk vindt

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail noodzakelijk in te vullen